Allergia tünetei

Allergia tünetei és kezelése – Hogyan alakul ki az allergia

Az allergia sokak életét keseríti meg, felnőttek és gyerekek körében egyaránt.  Ezért az allergia kezelése központi kérdés, mert az allergia tünetei nagymértékben megnehezítik a mindennapokat. A kellemetlen tünetekkel járó túlérzékenység szinte bármire kialakulhat, és sajnos nem lehet előre tudni, mi fogja kiváltani, ezért leginkább tapasztalati úton tudjuk meg, mire vagyunk allergiásak. Ez pedig sajnos veszélyes is lehet, mert a súlyos allergiás reakció anafilaxiás sokkot idézhet elő, ami szakszerű segítség nélkül halállal is végződhet. 

Mi az az allergia

Az allergia a szervezet túlzott mértékű válasza, védekezése egy egyébként hétköznapi dologra. Az allergia kiváltója lehet egy étel, valamilyen használt vegyszer, higiéniai termék, kozmetikai összetevő, de akár olyasmi is, ami természetesen fordul elő körülöttünk a mindennapokban, például valamilyen pollen, por. Attól függően, hogy pontosan milyen allergiáról van szó, igen kellemetlen tüneteket tapasztalhatunk. Az allergia kezelése ezért nem annyira egyértelmű feladat.

Allergia – Hogyan alakul ki

Sokak vélekedésével ellentétben az allergia nem egy újkeletű probléma. Olyannyira nem, hogy már az ókori görögök is ismerték, bár ők elsősorban a felső légúti tünetekről számoltak be. Az viszont igaz, hogy napjainkban egyre több a valamilyen allergiával küzdő ember, aminek már az életmódunk lehet az oka.

A túlzottan tiszta, steril környezet, aminek köszönhetően alig találkozunk kórokozókkal, nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy az immunrendszerünk nehezebben tudja kezelni az allergéneket. Az ételallergia pedig gyakran a nem elég változatos táplálkozás következménye.

Mi a különbség az allergia és az intolerancia között

Az allergia és az intolerancia fogalmát sokan keverik, szinonimaként használják, pedig nem ugyanazt jelentik. Az ételek kapcsán jelentkező érzékenységről van szó, ugyanakkor a reakció teljesen más az allergia, valamint az intolerancia esetében.

Ha allergia áll fenn, akkor már egyetlen falat lenyelése az adott ételből heves reakciót válthat ki: a nyelv és a száj dagadását, viszketést, kiütéseket, fulladást stb. Elég csak a mogyoróallergia igen heves és veszélyes tüneteire gondolni.

Az intolerancia az emésztőrendszer problémáját takarja, vagyis azt, hogy bizonyos tápanyagokat nem tudunk megfelelően lebontani. A hatás órákkal később jelentkezik, és a tünetek is mások: tipikusan emésztőrendszeri panaszok jelentkeznek, hasmenés, szélgörcs, túlzott gáztermelődés, gyomorégés, hányinger, hányás, székrekedés, hasfájás.

Allergia tünetei

Az allergia tünetei sokfélék lehetnek aszerint, hogy mi váltja ki őket. Legismertebbek a légúti tünetek: köhögés, tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, torokviszketés. Mint egy kiadós megfázás. De gyakoriak a bőrtünetek is, mint a viszketés, kiütések. Súlyos allergiás reakció esetén dagadás, fulladás is kialakulhat.

Allergia tünetei és kezelése
Allergia tünetei és kezelése

Mi okozza az allergiát

Az allergia egyéni hajlam kérdése. Bárki, bármikor lehet allergiás akár olyasmire is, amire korábban nem volt, de ki is lehet nőni az allergiát.

Ha a szülők mindketten allergiásak, minimum 50% esély van arra, hogy a gyermekük is az lesz – habár nem biztos, hogy ugyanarra.

Allergia kezelése

Az allergia nem gyógyítható, de kezelhető – a kezelés célja pedig az allergia tüneteinek elfedése, enyhítése. A felső légúti panaszokat orrspray enyhítheti hatékonyan, a bőrtüneteket krémek segíthetnek elviselni. A valódi megoldás az allergének elkerülése, de ez nem mindig kivitelezhető: a port például nehéz minden helyzetben kerülni. Ilyenkor válik központi kérdéssé az allergia kezelése, hiszen az allergia tünetei nagymértékben megnehezítik a mindennapokat.

Súlyos esetben felmerülhet antihisztamin szedése, ez azonban csak orvosi felügyelettel működik.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük